En sann berättelse om Nonne (vi kallar han så!)

Han föddes 1960 i Uppsala och växte upp på Svartbäcksgatan. En livlig grabb som älskade hyss;

Första fyllan som 2 åring (Barnflickan glömde vinaren på köksbordet).

Som 3 åring blev han sur på sin morsa & farsa på julafton och slängde ut all julmaten på köksgolvet, hämtade alla singlar och bakade allt i en smet, avslut med att slänga granen i Nonnes föräldrars säng, den julen blev ju kul!

Hörde att samma 3-4 åring tillsammans med andra grabbar på Svartbäcksgatan hittade ett par målares kvarglömda tjär pyttsar och penslar på gatan, gissa om den nya Jaguaren blev snygg! Jag hörde att Nonne inte var så glad åt badet efteråt, terpentin och rotborste!

Åren gick och Nonne blev större och fick mer ansvar, han passade sina yngre syskon i princip från den dagen han var 8 år, brosan var 7 och syrran hans bara 5 år!

Nonne flyttade hit och dit men var en hejare på all idrott, troligen räddningen från allt annat skit! Nonnes Mamma & Pappa var ganska självupptagna och jobbade jämt (drömmen om hus etc.) samt när dom var lediga roade de sig med Rally och annan motorsport! 

Åren gick och denna Nonne höll på att råka riktigt illa ut då han blev påkörd av en bil som bara lämpade av han vid hemmet, han klarade sig med öm kropp etc. Nonne hamnade så småningom i Gårdsten (Göteborg). Detta är vad jag hört en stadsdel som ligger norr om Göteborg som alla flyttade till i början på 70 -talet, det fanns gott om jobb i Göteborg, varven och på Volvo! Nonne och familj flyttade ganska snart från Gårdsten och hamnade i Göteborgska biskopsgården.

Nonne blev ännu större och som 11 åring skulle han få tillbringa sommaren i Finland hos Mormor och Morfar, han skulle lära sig Finska! Nonne sattes på buss och åkte själv till Uppsala där hans Farfar mötte han, övernattning och sedan skjuts till Kapelskär! 

Nonne for ensam på båten över havet som 11 åring och denna resa gick bra och Nonne fick själv hitta bussen i Nådendal och åka buss i ett land där man knappt pratade Svenska. Nonnes Morfar mötte upp vid busshållplatsen och sommaren blev den värsta någonsin, enda nöjet var att gå och kolla hur gamla folk i byggden blivit, kyrkogården var platsen för detta! Det ironiska i detta var att Nonnes Morfar var begravningsentrepenör, Nonne fick lära sig att göra kistor också!

Som 11 åring så började han att Meka med bilar & mopeder, något som han gör än idag! Detta är ett arv från Farsan hans. 

Föräldrarna tog ju revans genom att fixa "världens bästa sommarställe" på Västgöta -slätten, där kunde man göra allt från att leva bonde livet till att köra moped, MC och annat kul på "bonde vägarna"! Landet som det kallades hade de i sin ägo till mitten av 80 -talet och var ett torp som var enkelt med ute dass och hink-vatten i brunnen, ingen lyx men fantastiskt! 

Med tiden blev Nonne äldre och som 15 åring Lucia i Svartedalsskolans klass 9D, vilket val!

Nonne hade det ganska bra under tonåren;

Han sålde tidningar på lördagar/söndagar och började så småningom att städa uti hamnen, bra pengar! Nonne träffade tjejer också men mest som kompis då dom satt barnvakt överallt i stan.

Vid 15-16 år gick han till sjöss och mönstrade på en första skuta i Grundsund, han åkte till USA strax därefter och var till sjöss i 2 år, det höll på att kosta han livet, maskin explosion och som siste man ur maskinrummet var det ytterst nära igen, efter den dagen räknar Nonne alla dagar & timmar som livsbonus! Första prövningen var några veckor efter maskinhaveriet när vi passerade En stor storm i Bermuda triangeln, den stora OBO -tankern höll på att gå under och vi kämpade i 14 dagar i denna storm, det visades sedan att fartyget hade omfattande sprickor i skrovet och borde ha förlist!

Nonne började på Volvo som bilplåtslagare och älskade detta jobb men avancerade och blev tjänsteman 1989.

Nonne gifte sig och gjorde lumpen i Borås, några lyckliga år blev det!!!

Nonne var på -80 talet en hängiven snusare, 1-2dosor Generalsnus om dagen. Han var också provsnusare på dåvarande Svenska Tobaksbolaget, slutade 1987 med detta!

Hur som helst Nonne jobbade och slet med bilar och hus, tjänade pengar som gick till de första husen(många blev det!) Det blev två barn som tyvärr också fick vara med om Nonnes tuffa skilsmässa! Under dessa år tränade Nonne hårt och troligen är det denna träning som ger han några extra vitala år i livet!

Livet gick vidare och Nonne blev Injengör, arbetsledare, produktionstekniker, produktionschef/produktionsledare, Enhetschef på Polisen, Trafikvärdighets speciallist på FMV, Servicechef på Både Volvo och Scania. Karriären var i sin linda då Nonne tog ett break då han sista åren jobbat i snitt 60-70 timmar i veckan(anledningen till denna timeout var erbjudande om stora Vd poster!) Nonne tackade nej och sökte sig ett verkstads -chefs jobb som är hans nuvarande jobb, detta trivs han ypperligt med! Nonne bor numer i Skåne (Teckomatorp) och skall tillbringa sina sista dagar där!

Äldre är han och visa krämpor har han men  envisheten finns dock kvar och det är envisheten som är bränslet som driver plus allt annat kul som gör livet värt att leva; jobbet, hundarna, cadillacen kompisarna & allt som händer!

Den bästa medicinen är gitarr spelandet och tipsen Nonne fick kommer från vännen Billy, han var grym på gitarr spelandet & på musik! När febern och kramperna kommer (ca. 3 dagar i veckan!) Då är gitarren och hunden Knut den bästa medicinen!

En stor kick fick Nonne av "bäste kompisen" Billy att fortsätta att kämpa och att aldrig ge sig, man klarar det man vill! Billy gick tyvärr bort efter en längre tids sjukdom men hans tips & råd skall Nonne alltid bära med sig, han var fantastisk! 

Målet för Nonne

Jobba så mycket det går fram till pensionsdax samt köpa just den där bilen! 

Några "goa" pensionsår vore gött!

Spela i ett band vore kul, snart på gång har jag hört!

Åka till Kina & Australien samt till USA en gång till vore ju kul!

Några viktiga och roliga milstolpar i Nonnes liv;

-Första mopeden vid 11 års ålder, 20 spänn för en Puch Florida.
-Första bilen vid 16 års ålder, en Volvo 164.
-Första huset vid 20 års ålder.
-Provsnusare
-Två underbara barn vid 26 års ålder.
-Farfar till Saga vid 48 års ålder och en till på gång!
-Spelade div IV hockey 1983-1987 (comeback efter 8 års avbrott)
-Olycks -utredare på Volvos Haverikommission 1993-1998
-Som Enhetschef på Polisen i Västragötaland ansvarig för all fordons hantering under EU topp mötet i Göteborg.
-Medverkat i Bastu SM & EM final (110 grader och mycket hög fuktighet i 37 minuter, världs tid än idag!)
-Tävlingsdansat i Bugg 2000-2007 (B -licens bugg)
-Spelar Gitarr
-Äger en Cadillac Fleetwood -67, Pt Cruiser, Volvo cab, Dodge Ram 250 och moppar!
- och mycket annat.....!

Avslutningsvis:

Nonne vill också att släkten skall hållas sams och respektera varandra så som individer är, ingen är perfekt utan alla har sina defekter! Acceptera och lägg prestigen åt sidan!