Här är jag en lycklig dag 2011 när taxen Knut valdes ut som vår blivande familje medlem.

Vi har efter denna tid också fått en till liten Tax, hon heter Signe och föddes 2012.

Båda våra Dvärg/Kanin taxar har fått utmärkelsen Champion och med litta tur så kommer parets första valpar Januari 2015. Dom kom alla tre, Pebbles, Princilla och Petronella!

Vad är en Tax?

Tax är en hundras från Tyskland. Den avlades fram som grythund och är vanlig som drivande hund. Taxen med sina olika varianter utgör en egen rasgrupp enligt Internationella hundorganisationen (FCI).

Ordet tax kommer från tyskansDachs vilket betyder grävling. Rasnamnet är en förkortning av Dachshund, vilket förklarar ordhärkomsten. Numera kallas taxen vanligtvis Dackel i Tyskland. Denna hund förekommer i tre hårlag; korthårig, strävhårig och långhårig, samt tre storlekar, normalstor tax, dvärgtax och kanintax. Sammanlagt finns nio varianter.

Rasen har funnits i Sverige sen 1600-talet, möjligen ännu tidigare. 1968 hade samtliga varianter registrerats i Svenska Kennelklubben.

Den korthåriga normalstora taxen är förfadern till de andra. Den populäraste taxen är den strävhåriga normalstora. Den är en mångsidig jakthund samt en trevlig familjehund.

Taxen är också känd för sitt envisa lynne och sin starka vilja och sitt höga temperament. Den lär sig snabbt vad som är rätt och fel. Dess uppfostran måste vara bestämd så att den från början lär sig vem som är ledaren i "flocken". Eftersom taxar avlats för att ha ett bra, starkt skall så låter de ofta som betydligt större hundar. De har också ibland lätt att skälla när de vill något, vilket är helt naturligt med tanke på deras arv.

De svenska taxarna används främst till drivande jakt, men även grytjakt förekommer. De sydeuropeiska taxarna anses vara något "skarpare" och används mer till grytjakt än de svenska.

Man måste normalt låta plocka de strävhåriga taxarnas päls ungefär två gånger per år. De korthåriga saknar nästan helt det behovet. Vissa taxar har i pälsen en mörkare rand på ryggen som brukar kallas "jaktrand". Förr trodde man att sådan antydde att taxen var bättre på jakt, men det tycks bara vara folktro.

 

Källa:Wikipedia 2011

Ella som valp

Detta är vår första Tax Ella och här på bilden endast 8 veckor, Hon är också en Kanintax men en långhårig sådan.

Hon var minst i sin kull men blev bäst! Nu till det tråkiga, hon fick tyvär sitt slut i början av 2014 vilket var en mycket stor förlust för oss, hon kommer alltid att finnas hos oss och fnns i minneslund i HBG.

Ella som stor

Här är Ella snart nio år och har vuxit till sig men hon är precis lika Go och hur förståndig som helst!

Hunden Ella är den finaste kompis man kunde ha! I minnet finns hon alltid kvar!

Knut

Denna lilla krabat är nu endast 6 veckor och blivande medlem i familjen.

En korthårig Tax som troligen blir en Kanintax (30 cm i bröst). Vi kommer att skriva om denna lilla nya familjemedlem framöver, välkommen Knut!


Numer har han en "Maka" också vid namn Signe och Dom har precis fått valpar (2014 i januari).